Expositie De Bij en Wij in bezoekerscentrum ‘t Ende

30 juli 2019

De belangstelling voor bijen en vlinders groeit enorm nu het slecht met ze gaat. Burgemeester Roger de Groot van De Wolden was daarom direct bereid de expositie De Bij en Wij in bezoekerscentrum ‘t Ende bij De Stapel begin april te openen. Hij deed dat samen met directeur Sonja van der Meer van Stichting Het Drentse Landschap. De tentoonstelling is opgezet in samenwerking met de Nederlandse Bijenhoudersvereniging, afdeling De Wijk.
Bezoekerscentrum ‘t Ende is te vinden aan de Stapelerweg 20 en is tussen 11.00 en 17.00 uur geopend. De tentoonstelling over honingbijen en 350 soorten wilde bijen duurt tot 1 november. Er is onder meer een platte kast die kan worden geopend om te zien wat de honingbijen aan het doen zijn. Buiten staan bijenkasten opgesteld en de akkers ernaast zijn ingezaaid met nectarplanten.

Honingbijen in een kast bij ‘t Ende. Rechts een bij met stuifmeel. Foto Hero Moorlag

Aanleiding tot de tentoonstelling zijn de alarmerende berichten over de terugloop van insecten in heel Europa. Zorgelijk, omdat hommels, honingbijen en wilde bijen al eeuwen hun diensten bewijzen bij de bestuiving van gewassen en fruitbomen. Geen bestuiving, dan ook geen vruchten.

Rosse metselbij op een insectenhotel. Foto Hero Moorlag

Verbod 3 soorten neonicothinoïden
Na lange strijd van imkers en Vlinderstichting en de druk uitgeoefend door regeringen, besloot de EU eind vorig jaar tot het verbod van drie neonicothinoïden: clothianidrin, imidacloprid en thiamethoxam. Deze middelen bevatten een zenuwgas dat tijdens het bespuiten van akkers tegen plaaginsecten verwaait, overal terechtkomt en onbedoeld bijen en vlinders doodt. Nou maar hopen dat akkerbouwers zich aan het verbod houden. De protesten van met name suikerbietentelers waren fel.

‘t Ende laat de problemen waarmee imkers dagelijks hebben te maken zien. Je moet tegenwoordig echt gepassioneerd zijn om de imkercursus te volgen en enkele bijenvolken aan te schaffen. De Bijenhoudersvereniging biedt alle hulp. In ‘t Ende zijn enkele korte cursussen gegeven om nieuwe leden te werven. Het liefst gaan imkers met hun volken naar natuurgebieden in de hoop dat de bijen niet in aanraking komen met bestrijdingsmiddelen. Gebeurt dat toch, dan kunnen bijen sterven of verzwakken, waardoor ze hun weerstand verliezen tegen bijenziekten als vuilbroed.

Tip
Loop na bezichtiging van de expositie eens de wandelroute bij ‘t Ende langs de Reest. Je ziet vlinders, bijen, hommels en zweefvliegen op een weelde aan bloeiende wilde planten. Je passeert drie keer de Reest. Boven de beek fladderen weidebeekjuffers en op stengels van fonteinkruid zetten vrouwtjes van de grote keizerlibel hun eitjes af. Paardenbijters vliegen hier ook. En onderweg kun je heerlijke bramen eten.

Pluimvoetbijen graven nestholten in geel zand. Foto Hero Moorlag