Zoeken
Het Icarusblauwtje is er weer!
31 mei 2017
Heerlijk nieuws: Deze week zag ik de eerste Icarusblauwtjes van dit jaar vliegen. Ik zag ze bij de Idylle die is aangelegd in het oostelijk deel van het Vlinderommetje in Zuidwolde. De stralend blauwe kleur van de mannetjes is uniek. De naam Icarusblauwtje heeft dit prachtige vlindertje te danken aan het verhaal over de Griekse held Icarus, die gevangen was en probeerde te ontsnappen door vleugels te maken van was. Hij was gewaarschuwd om niet te dicht bij de zon te komen omdat de was dan zou smelten, maar eenmaal aan het vliegen werd Icarus roekeloos, vloog te hoog en de was smolt. Icarus stortte in zee en sindsdien heet die zee de Icarische zee.
Uiterlijk
De intens blauwe kleur van de zee komt terug in de kleur van de vleugels van het mannetje van het Icarusblauwtje. Het vrouwtje is meer bruinblauw van kleur. De onderkant van de vleugel, die je ziet wanneer de vlinder de vleugels samenvouwt, heeft een karakteristiek patroon van oranje vlekken in de rand en witomrande zwarte vlekken in de vleugel.
Leefomgeving
Het is een soort van open graslanden, schuine kanten met bloemrijke begroeiing en droge stenige plekken met soorten als Kleine klaver en Rolklaver. Die planten zijn niet alleen belangrijke nectarplanten voor het Icarusblauwtje, maar ook de waardplanten. Op deze soorten zet het Icarusblauwtje de eitjes af en daar leven de rupsen van. Omdat dit soort hoekjes nog overal zijn -ook in de dorpse en stedelijke omgeving- gaat het met het Icarusblauwtje nog vrij goed in vergelijking met veel andere graslandvlinders. Toch staat ook het leefgebied van deze soort onder druk. Rijkbloeiende bermen en akkerranden zijn leefgebieden die achteruit gaan. Maar desondanks kunnen we de komende maanden op veel plekken Icarusblauwtjes tegenkomen terwijl ze laag over de vegetatie vliegen en drinken op de bloemen van soorten als Boerenwormkruid en kamille-soorten.