Klauwier..

16 augustus 2019

Door Christiaan Teule – Mijn vogelhobby kreeg pas echt vleugels (met excuses voor deze woordspeling) na het krijgen van de Atlas van Nederlandse Vogels van SOVON uit 1987. Een prachtig bladerwerk met verspreidingskaartjes van alle Nederlandse vogels en uitgebreide verhalen over het voorkomen, geschiedenis en wat al niet meer. Een van de verspreidingskaarten die vaak mijn aandacht trok, was die van de grauwe klauwier.

In mijn begintijd van het vogels kijken (jaren negentig) bleek deze prachtige vogel zich vrijwel alleen nog staande te houden in het Bargerveen, maar dan nog wel met tientallen paartjes. Als ik ze wilde zien, en dat wilde ik, dan moest ik daar heen.. Ik bedoel, zo groot is het Bargeerveen niet en dan tientallen broedpaartjes; kat in het bakkie..
Enigszins teleurgesteld was ik dan ook toen ik halverwege de jaren negentig op een ietwat verkeerd uitgekozen miezerdag vanaf station Emmen op een huurfiets het Bargerveen opzocht en daar na lang speuren weliswaar een paar rommelige klauwieren kon spotten, maar ver weg, water op de lens, niet mooi in beeld en zeker niet wat ik me ervan had voorgesteld.

Pas jaren later, nadat ik december 2003 in Rolde kwam wonen en ik in het voorjaar daarop door het Drentse Aa-gebied ging fietsen, kwam ik vlak onder Rolde mijn eerste (mannetje) grauwe klauwier tegen. Hoog op een braamstruik, roodbruine rug, witzwarte staart, grijze kop en zo’n mooi masker… niks grauws aan. Eerst zat ie daar alleen, later met vrouwtje…

Paartje grauwe klauwieren bij Rolde

En nu? Na jaren overleven in het Bargerveen herkoloniseerde de grauwe klauwier Drenthe. Diversiteit van het landschap, broedgelegenheid en aanwezigheid van grote insecten was en is daarbij cruciaal. En dat is er in Drenthe gelukkig (nog). Geen voorjaarswandeling rond Rolde is nu compleet zonder er een of een aantal te zien… En in mijn vaste telgebiedje, een begraasd stuk beekdal met koeien en verspreide braamstruwelen, broeden nu ieder jaar 5 of 6 paartjes.

Telgebied bij avond

Gisteravond fietste ik langs de struik waar ik in 2004 mijn eerste Drentse Aa klauwier zag. En daar zat ie nog (waarschijnlijk trouwens een andere dan uit het begin; de meeste klauwieren worden niet ouder dan een jaar of 3 of 4). Man, vrouw en in ieder geval 2 jongen zaten rond de braamstruik waarin al zeker 15 jaar lang wordt gebroed.

Braamstruik met 4 grauwe klauwieren (zoekplaatje)

Wil je weten hoe het er nu met de grauwe klauwier (of met jouw favoriete vogelsoort) voor staat? Op de website van Sovon staan de huidige verspreidingskaarten van de broedvogels in Nederland.