Zoeken
Waarheid omtrent bestrijdingsmiddelen komt hard aan
22 januari 2018
Wat hebben we een aardbeien gegeten in 2017. Elke dag, vanaf het voorjaar tot diep in de zomer. En dan krijg je in de nazomer te horen dat tijdens de kweek van aardbeien zeven soorten bestrijdingsmiddelen worden toegepast. Keiharde waarheid. Geen gifsoorten die je met lauw water kunt afwassen, nee, ze zitten ín de aardbei. Dat was schrikken. Hadden we nu toch maar de moeite genomen even naar de biologisch-dynamische zorgboerderij De Naoberhoeve bij Echten te rijden…
Volkomen clean
Noch in de kassen met tomaten en komkommers, noch op groenten en fruit van de koude grond worden daar gif en kunstmest gebruikt. De producten zijn volkomen clean. Gelukkig is dat ook zo in onze groentetuin naast het huis. Zomer- en winterwortels, rode bieten en boerenkool eten we uit eigen tuin tot in de herfst. Boerenkool smaakt beter als de vorst erover is geweest. In de herfst verzamelen we tamme kastanjes. De oogst van 2017 was geweldig. Porties tamme kastanjes bewaren we nog steeds in de diepvries. We eten ze gekookt, samen met spruitjes en gebakken kaas. Alleen, je begint nu twijfelen. Eerst die gifaardbeien, maar hoe zit het met spruiten? Ze zien er bij Albert Heijn puntgaaf uit, daar zorgt de grootgrutter wel voor, maar het is niet bekend hoeveel bestrijdingsmiddelen tijdens de groei zijn toegepast.
De neonicothinoïden
Brussel moet zo langzamerhand beseffen dat er letterlijk broodnodig een omslag moet komen in de land- en tuinbouw. We moeten zo snel mogelijk van neonicothinoïden af. In het buitengebied gaat het dan ook weer fladderen en zoemen van insecten. Niet alleen boeren en tuinders passen bestrijdingsmiddelen toe. Particulieren gebruiken allerlei stofjes in voor- en achtertuin tegen luizen, slakken en onkruid. We moeten daarvan af. Het brede gebruik van allerlei gifstoffen zal uitgebreid aan de orde komen op het Symposium Bestrijdingsmiddelen in het Milieu in het Provinciehuis in Assen op 16 februari. Het gaat om duurzame productie en consumptie van ons dagelijks voedsel, waarbij de economische groei en de milieudegradatie worden losgekoppeld. Onverbloemd moet de waarheid aan het licht komen.
Lees hier mijn artikel in de Hoogeveensche Courant: “Omslag naar duurzame landbouw heeft consument nodig”