Zoeken
Zwammen over het kerstmenu
18 december 2018
Door Jan van Ginkel
Nu Black Friday zonder ernstige incidenten lijkt te zijn verlopen (ook al duurde de dag van vrijdag tot en met zondag) en de schokgolven van de zwartepieten- discussie door het land zijn getrokken, gaan we ons bezinnen op het kerstfeest en dan natuurlijk vooral op het kerstmenu. Dat ook daarover de meningen verdeeld zijn en men al dan niet agressief carnivore of vegetarische standpunten inneemt, heeft ’s lands grootste kruidenier met haar zo gewilde kerstmagazine haarfijn aangetoond, aller onhandigst.
Blijkbaar is de verveling onder de Nederlandse bevolking zo groot dat wij, gestimuleerd door de sociale media, alles aangrijpen om te polariseren. Dat komt omdat de meerderheid van ons volk mijlenver afstaat van de natuur en daar alleen maar over kan denken in termen van dreiging en rampen: tsunami’s, orkanen, aardbevingen en grote droogtes. Dat de natuur daarnaast zorgvuldig en genuanceerd werkt, gaat ons beperkte verstand te boven. De fijne, om niet te zeggen verfijnde, afstemming tussen flora & fauna en bodem & klimaat, is ontzagwekkend. Het is een mooi thema voor overpeinzingen bij ons kerstdiner 2018.
-Tekst gaat verder onder de foto-
Kerstdiner 2018
Graag stel ik u een aantal zwammen voor die met elkaar het kerstmenu 2018 vormen. Ik heb mij bij de keuze laten leiden door hun smakelijke Nederlandse náám en het zijn voorbeelden van de fijnzinnige samenhang tussen diverse natuurelementen
Disclaimer: In mijn menu gaat het niet om de nuttiging van de genoemde zwammen. Wie toch in het wilde weg gaat snoepen heeft wellicht geen fijne feestdagen en kan bij de rechter aan dit artikel geen gezag ontlenen.
Bij het Aperitief: Over wildplukken
Op onze menukaart is eetbaarheid geen criterium, al zou je dat wel verwachten. Er zit immers een sterke groei in het moderne verschijnsel wildplukken: natuurbeleving door natuur te consumeren. Zeker, ik heb niets tegen dit soort beleving en als het om zevenblad in mijn tuin gaat, wil ik elke week wel een wildplukexcusie organiseren, met pesto toe. Het probleem zit ‘m voor mij in de hausse aan wildplukevenementen. Dezelfde boswachters en veldgidsen die erop toezien dat wij alleen voor eigen gebruik niet meer dan één bakje bramen plukken (zeggen ze in de krant) dan wel enkele eekhoorntjes-broden verzamelen (Natuurgids: ‘liever niet want dan kunnen de andere mensen er niet meer van genieten’), dragen een stevig steentje bij aan de pop-up-natuurkookscholen.
-Tekst gaat verder onder de foto-
Amuse: Truffelknotszwam in een sausje van hertentruffel op een bedje van haarmos
De Zwarte truffelknotszwam parasiteert op de ondergronds groeiende hertentruffels. Deze knotszwam komt algemeen voor op de zandgronden waar dus ook de hertentruffels in de grond zitten. Die zijn op hun beurt weer voordeurdeler met loof- en naaldbomen die groeien in wat zuurdere grond.
-Tekst gaat verder onder de foto-
Voorgerecht: Witte kluifzwam
De Witte kluifzwam leeft eveneens samen met loofbomen. In Drenthe is hij vooral bekend geworden door zijn verschijning langs (oude) schelpenpaden waar hij profiteert van de aangevoerde kalk. Wie weet is de reden van zijn komst mede de verstoring van de zandgrond waarbij wat leem uit de ondergrond naar boven is gekomen.
-Tekst gaat verder onder de foto-
Bij de Adempauze: Over het Voedselbos
In de Volkskrant van 28 november 2018 stond een interessant artikel over het Voedselbos. Al enkele jaren lezen we af en toe over dit feestelijke fenomeen. In een voedselbos gaan natuur en voedselproductie hand in hand, hiervoor is de term voedselbosbouw gemunt. De eigenaar/beheerder van het Voedselbos bij Ketelbroek (Gelderland) deed veel van zijn inspiratie op in een dorpje in Kenia. Daar staan te midden van de woningen tientallen bomen, struiken en andere planten die alle bijdragen aan de voedselvoorziening van de inwoners. Voor de agrotechneuten uit Wageningen, ter plaatse moeizaam bezig met het uitdragen van ‘onze’ rationele intensieve landbouw, was dit rommeltje een gruwel. Samengevat luidt de kern van het voedselbossysteem het werken met de derde dimensie: naast de oppervlakte van een ‘akker’ ook werken in de hoogte: met vruchtbomen, een struiken= en kruidenlaag, dus in een gelaagd systeem. Ik zou er een vierde dimensie aan toe willen voegen: tijd x stabiliteit. In een voedselbos is geen sprake van de jaarlijkse cyclus van zaaien tot en met oogsten (en daarna de bodem op zijn kop), maar van een tijdloze productie. Daar neemt vanwege de stabiliteit in het productieproces de vruchtbaarheid van de bodem alleen maar toe en als gevolg daarvan brengt de vegetatie steeds meer voedsel op.
Stel nou dat we het voedselbossysteem gaan toepassen op de erven en openbare ruimtes in de Drentse dorpen. Daar zijn al veel elementen aanwezig die nu wat betreft hun voedselwaarde meer of minder worden verwaarloosd. Huisweiden met boomgaardjes: we onderhouden ze vaak als gazon en ze liggen in het najaar bezaaid met rottend valfruit. Vruchtbomen, vlierbomen en hazelaars worden dan wel gedoogd, maar ondeskundig gesnoeid en zeker niet beheerd als voedselbron. Voor verdere discussie – lokale toepassing! – is er op internet veel te vinden over het voedselbos. Hoera, in de krant van 3 december 2018 staat een artikel over een op biodiversiteit gerichte aanpak in Bunne, Winde en Bunnerveen. Ook de natuur en milieu-federatie is er druk mee bezig.
Hoofdgerecht: Eikhaas gelardeerd met Spekzwoerdzwam, daarbij Rodekoolzwam en Aardappelbovist.
-Tekst gaat verder onder de foto’s-
Dessert: Gele trilzwam
Toen ik de foto van de Gele trilzwam tegenkwam, ontstond het idee voor dit kerstmenu. Want de zwam is net een drilpuddinkje. Wie hem vindt moet maar eens goed kijken of er op dezelfde tak ook schorszwammen groeien. Ons puddinkje parasiteert namelijk niet op het hout maar op die korstzwammen. Beide zwammen tref je aan op dode takken, ook al zitten die (nog) hoog in de boom.
-Tekst gaat verder onder de foto-
Bij het Digestief: Over oervoedsel
Net als op het gebied van religie komen er in de wereld van onze voeding goeroes voor die zweren bij het ene of andere dieet. Hou het rauw, kies geen koolhydraten, vermijd vet, suiker is het nieuwe zitten, roken of snacken dan wel omgekeerd, enzovoorts. Tevens is er het oerdieet, aansluitend bij ons gevoel van Oerrrrrr. Dat idee hebben we vast te danken aan die twee tot drie procent neanderthal-genen die in ons genoom zijn aangetoond. Dankzij big data en algoritmisch onderzoek (bestaat dat?) zal er binnenkort wel meer over de invloed van de Neanderthaler op ons uiterlijk en gedrag bekend worden. Voor sommige mensen zal dat een reden zijn om zich te schamen, stammen we toch af van een soort aapmens… Op de vele sites over het oerdieet valt te lezen dat alle voeding eronder valt die je kunt verkrijgen door te jagen en te verzamelen (niet alleen in het wild). Alles wat je koopt in een verpakking valt erbuiten. Verder gaat het om seizoensgebonden producten uit je eigen streek. Zo zijn er nog meer uitgangspunten waar ik niets op tegen heb. Toch vind ik Heel Holland bakt ook wel inspirerend. Het voedselbos en de wildpluk passen in het patroon van het oerdieet. Heel wat paddenstoelen komen in aanmerking voor wat voor dieet dan ook. Schimmels verdienen dezelfde aandacht als insecten, wieren, paludiculturen en wat er meer op het vlak van vernieuwing van onze voedselbronnen plaatsvindt. Gelukkig worden er smakelijke soorten gekweekt en kan af en toe een zwammetje plukken in het bos ecologisch gezien geen kwaad. Of dat in educatief opzicht raadzaam is? Ik weet het niet.