Klimaatbestendige tuin

Klimaatbestendige tuin

Door klimaatverandering krijgen we te maken met meer droogte, hitte en heftige buien. Een klimaatbestendige tuin biedt vele voordelen voor het milieu en jouw leefomgeving. Een klimaatbestendige tuin voorkomt wateroverlast, zorgt voor de aanvulling van het grondwater en levert verkoeling in de zomer.

Wat kun je doen?

Er zijn ontzettend veel manieren om je tuin klimaatbestendig te maken. We zetten er hier een aantal snelle en makkelijke opties voor je op een rijtje.

  • Haal zo veel mogelijk tegels uit je tuin
    Dat een betegelde tuin minder onderhoud vergt, is niet waar. Tegels leiden tot wateroverlast en dus tot meer kans op groene aanslag, terwijl ze ‘s zomers warmte vasthouden. Genoeg reden dus om wat tegels uit de tuin te halen en te vervangen voor groen!

    Lees hier hoe!

  • Creëer schaduw voor verkoeling
    Het creëren van schaduw in je tuin is essentieel voor planten, dieren en voor jezelf. Schaduwrijke plekken bieden bescherming tegen de hitte van de zon en voorkomen uitdroging van de grond waardoor je minder vaak hoeft te sproeien. Wist je dat bomen de lucht zelfs flink kunnen afkoelen door verdamping?

    Lees hier hoe!

  • Installeer een regenton of graaf een wadi
    Regenwater gaat nu rechtstreeks naar het riool, terwijl we kostbaar drinkwater gebruiken om onze tuin te besproeien. Met de opvang van regenwater bespaar je geld en het is ook beter voor het milieu. Het grondwaterpeil zakt namelijk minder snel! Je kunt ook alleen je regenpijp afkoppelen. Daarmee zorg je ervoor dat (een deel van) het regenwater in je tuin wordt opgevangen, bijvoorbeeld in een wadi.

    Lees hier meer over afkoppelen en regentonnen

  • Maak je planten weerbaarder
    Planten laten zich graag verwennen. Wanneer je je tuin vaak sproeit, hoeven planten niet op zoek naar water. Daardoor zullen hun wortels minder snel groeien. Wanneer je eens in de zoveel tijd veel water geeft, in plaats van vaak kleine beetjes zullen ze dieper wortelen en zijn ze weerbaarder bij droge periodes. Ook helpt het om te kiezen voor inheemse planten. Deze zijn beter aangepast aan het Nederlandse weer.

    Lees hier meer over inheemse soorten

Subsidie

Veel gemeenten willen het vergroenen van tuinen en daken stimuleren. Om het overzichtelijk te maken heeft Milieu Centraal een groene subsidiewijzer gemaakt. Hierin hoef je alleen maar aan te geven in welke gemeente je woont en of je eigenaar of huurder bent. Vervolgens krijg je een handig overzicht te zien met de beschikbare subsidies voor bijvoorbeeld het vervangen van tegels door planten of het afkoppelen van je regenpijp. Ook de voorwaarden voor zo’n subsidie vind je via de subsidiewijzer.

Bekijk hier of jij subsidie kunt krijgen

Wil jij nog meer doen voor een groene tuin? Dat kan!

Bekijk het overzicht hier