Opgeruimd rommelig – Het biodiverse Eenkerdveld

12 augustus 2022

Opgeruimd rommelig – Het biodiverse Eenkerdveld

Vanuit haar keukenraam kijkt Geertje Buisman sinds vorige zomer uit op een uitgestrekt bloemenveld, waar het gonst en zoemt van de bijen, vlinders en krekels. Als je langs de weide vol bloeiende rolklaver loopt is het lastig voor te stellen dat hier tot voor kort een overwoekerd basketbalveldje lag. Toch was dat in februari 2021 nog het geval. Op initiatief van Geertje en een aantal andere vrijwilligers realiseerden ze hier in Assen (wijk Marsdijk) samen met Landschapsbeheer Drenthe, Vaart Welzijn en de gemeente een walhalla voor bijen en andere insecten.

Maart 2021, de aanleg begint
Maart 2021, de aanleg begint
Maart 2021, de wadi wordt afgegraven
Maart 2021, de wadi wordt afgegraven

 

 

 

 

 

 

 

Toen Geertje 28 jaar geleden in Assen kwam wonen lag er voor haar woning een trapveldje met twee doelpaaltjes. Niet veel later kwam daar een basketbalveldje bij, waar na verloop van tijd amper gebruik meer van werd gemaakt. Er bleef een drassig grasland vol molshopen over. Een groep van zo’n vijftien vrijwilligers, waaronder Geertje, onderhouden op die plek nu een bloemenveld ter bevordering van de biodiversiteit.

Passend in het Beekdallandschap

In een poging iets nuttigs met het grasland te doen kwam er vanuit een aantal bewoners en een buurtteam van Vaart Welzijn in eerste instantie het initiatief een omheind hondenspeelveld aan te leggen. “Honden zijn hartstikke welkom, maar het is hier al een prachtig uitlaatgebied. Zo’n speelveldje zou dus wat overbodig zijn en daarbij niet passen in het oorspronkelijke beekdallandschap. Voor bijen was er echter nog niet echt een fijne plek om lekker bij te zijn.” Daarom besloot Geertje een ander voorstel in te dienen, meer passend bij de omgeving. “Biodiversiteit was toen al veel in de media, en ik hou van tuinieren en met m’n handen in de aarde zitten. Daar wilde ik wat mee doen. Maar ja, waar begin je?”

Het bloeiende eenkervel in 2022
Het bloeiende Eenkerveld in 2022

Van barbecue tot brainstorm

“Na wat zoeken kwam ik er achter dat er best veel partijen zijn bij wie je kunt aankloppen, maar wie me nou echt verder kon helpen was niet helemaal duidelijk. Uiteindelijk kwam Landschapsbeheer Drenthe bovendrijven. Daarna heb ik op een buurtbarbecue wat mensen opgetrommeld die zo’n biodivers veld ook wel zagen zitten. Niet veel later kwamen we hier met een man of 15 in de woonkamer samen voor een informatieve brainstorm-ochtend met Landschapsbeheer Drenthe.”

Onder de grond

“Het originele beekdallandschap bestond uit een beek met dwars daarop bomenrijen, waartussen de boeren hun stukjes grond hadden. We hebben goed gekeken wat daar nog van terug te halen was. Onder de tegels van het basketbalveldje bleek een behoorlijke laag zand te zitten. Daar hebben we leemzand op gestort, zodat er bijenheuvels ontstonden. Ook was er een aantal kuilen en een strook waar het altijd erg nat was. Dat is een wadi geworden die naar de beek loopt. De grond uit de wadi gebruikten we voor de houtwal. En laten we eerlijk zijn, hoe mooi ik het ook vind; niet iedereen wordt enthousiast van zo’n veld. Daarom hebben we langs het fietspad een kleurige akkermix ingezaaid, met klaprozen en korenbloemen. Die zijn voor bijen niet heel erg interessant, maar het ziet er voor voorbijgangers wél heel mooi uit.” En dat voorbijgangers het Eenkerveldje waarderen is te merken. “Vorig jaar konden we het gras bij de houtwal niet weghalen. Even later zag je dat mensen langs die wal begonnen te wandelen, zodat ze een ommetje om het veld konden maken.” 

Hooien in juni 2022
Hooien in juni 2022
Hooien in juni 2022
Hooien in juni 2022

 

 

Hooien en maaien

Hoewel het idee van Geertje en de andere vrijwilligers kwam, onderhouden ze het veld niet alleen. “We hebben vorige week met z’n allen gehooid, maar de gemeente haalt dat maaisel dan voor ons weg. Landschapsbeheer Drenthe leent gereedschap als harken en levert de zaaimengsels en de insectenhotels. Ik voel me, net als alle andere vrijwilligers, verantwoordelijk voor dat stukje grond, maar de eindverantwoordelijkheid ligt niet bij mij. Als ik besluit naar de andere kant van het land te verhuizen hoef ik niet heen en weer om de boel hier te onderhouden.”

Keien in het veld

Ondanks de gedeelde verantwoordelijkheid is Geertje regelmatig tegenover haar woning te vinden en biedt de plek wat haar betreft ruimte voor meer plannen. “Ik ben heel blij met het veld zoals het is en je kunt natuurlijk niet alles tegelijk doen, maar ik zou graag nog iets faciliteren voor basisscholen. Ik ben een tijdje geleden naar een schoolklas gegaan om meer te vertellen over bijen en de kinderen vonden het zo leuk om daar meer over te horen. Het lijkt me fijn als niet alle natuureducatie helemaal aan de andere kant van de stad in het Duurzaamheidscentrum plaatsvindt, maar ook gewoon hier, in de buurt. Op een natuurlijke manier een ontdekplek voor kinderen aanleggen, door wat keien in het veldje te leggen waarop ze kunnen zitten als de leerkracht wat uitlegt. Het kan zo simpel zijn als een omgevallen boom, waaronder beestjes krioelen en schimmeltjes groeien. Maar voor nu ben ik tevreden hoor. Kijk nou wat er in een jaar is ontstaan!”

Zelf aan de slag?

Zie jij het ook wel zitten, zo’n gonzende berm of veld voor je huis? Bekijk op de Berminitiatievenkaart van Heel Drenthe Zoemt of er een initiatief bij jou in de buurt is. Is er in jouw omgeving nog niemand bezig? Mail dan naar Heel Drenthe Zoemt of check of je in aanmerking komt voor de Subsidie Groene Bewonersinitiatieven van de provincie Drenthe.

Geertje geeft als tip dat je moet durven met een voorstel te komen. “Zonder dat initiatief voor het hondenspeelveldje hadden we hier nu nooit deze prachtige opgeruimde rommeligheid voor bijen en andere beestjes gehad. Ik had geen idee dat je ideeën kon aandragen. Dat kan dus wel! Kijk of je partijen met elkaar kunt verbinden. Stap naar Heel Drenthe Zoemt, een wijkbeheerder, Landschapsbeheer Drenthe, de gemeente. Ik ben erachter gekomen dat er meer mogelijk is dan je denkt en dat er overal wel potjes voor zijn.”

Op de Berminitiatievenkaart van Heel Drenthe Zoemt zijn alle berminitiatieven in Drenthe te vinden. Staat jouw initiatief er nog niet tussen? Stuur ons dan een mailtje.

Benieuwd welke berminitiatieven er allemaal te vinden zijn in Drenthe?

Ga hier naar de kaart!